Met ‘Cyberhygiëne’ van METRIC-IT bescherm jij jouw organisatie tegen een cyberaanval
Deel dit bericht

Zo bescherm jij jouw organisatie tegen een cyberaanval

Cybersecurity is belangrijker dan ooit!

Grenzeloos werken. Dat is wat -het gros van- werkend Nederland wil. En dankzij de digitalisering van processen, systemen en data kán dat ook steeds makkelijker. We ondervinden gemak van digitalisering. Het draagt bij aan verhoogde productiviteit, continuïteit en efficiëntie. En daarnaast is digitale informatie te automatiseren en analyseren. Alleen maar goed nieuws zou je denken.

Toch brengen digitalisering en het bezitten van data ook risico’s met zich mee. Dagelijks worden bedrijven en particulieren in Nederland aangevallen door cybercriminelen. Denk maar eens aan de krantenkoppen van afgelopen tijd rondom hacks en datalekken bij bedrijven als Stuxnet, Sony, Mandemakers en VDL Group. Om deze risico’s te beperken is goede cybersecurity onmisbaar.

Stilzitten en niets doen is dus geen optie meer. Aangezien jouw netwerk de kern van jouw organisatie vormt. Het is tijd om aan de slag te gaan met je cybersecurity. Hoe? In deze blog brengen we de oorzaken en gevolgen van een cyberaanval in kaart én bieden we een oplossing om jouw IT-infrastructuur hiertegen te beschermen.

 

De risico’s van een cyberaanval in beeld

De risico's van een cyberaanval in beeld

Voordat we de oorzaken en gevolgen van een cyberaanval in kaart brengen, willen we je eerst attent maken op de risico’s van een cyberaanval. Want hoe groot is de kans nu eigenlijk dat jouw organisatie getroffen wordt door een cyberaanval? Groter dan je denkt.

Waar we ons massaal verzekeren tegen brand- of inbraakschade en allerlei maatregelen nemen om dit te voorkomen, is de kans op brand of inbraak in je bedrijf velen malen kleiner dan de kans dat een cyberaanval je organisatie treft. Om de getallen te laten spreken: de kans op brand in je bedrijf is 1 op 8000, terwijl de kans op een cyberaanval 1 op 5 is.

Reden genoeg dus om naast het installeren van sloten, beveiligingssystemen en brandblussers je organisatie ook te beschermen tegen cybercriminelen.

De kans op een cyberaanval op jouw bedrijf verkleinen? Plan een afspraak in met een van onze securityspecialisten. En we bespreken samen hoe we van jouw netwerk (weer) een veilig, krachtig én schaalbaar netwerk kunnen maken.

De oorzaken en gevolgen van een cyberaanval

Als organisatie wil je dat jouw mensen veilig kunnen werken én je wil de veiligheid van de bedrijfsdata waarborgen. Want zoals je hierboven al gelezen hebt, ligt cybercriminaliteit altíjd op de loer.

Cybercriminelen worden steeds slimmer en weten firewalls steeds vaker te omzeilen. Maar vergeet ook de eindgebruiker niet. Medewerkers kunnen -onbewust of bewust- bijvoorbeeld virussen meenemen via hun mobiele apparaten of via schaduw IT. Daarom is optimale veiligheid van het bedrijfsnetwerk van groot belang. Altijd.

 

Wat zijn de gevolgen van een cyberaanval?

Veel organisaties onderschatten de gevaren van een cyberaanval. Om meer besef te creëren rondom de gevolgen van een cyberaanval, zetten we wat uitkomsten van onderzoeken op een rij van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Rabobank en het Europees agentschap voor cyberbeveiliging:

  • De gemiddelde bedrijfsstilstand na een cyberaanval is 23 dagen
  • 60% van de bedrijven waarvan gegevens waren gegijzeld, betaalt het losgeld
  • De gemiddelde schade bij een cyberaanval is € 300.000,-
  • Het levert reputatieschade op, omdat klanten je niet meer volledig vertrouwen

 

Wat zijn meest voorkomende oorzaken?

De onwetendheid over de risico’s, oorzaken en gevolgen van cybercriminaliteit bij medewerkers, is één van de meest voorkomende oorzaken dat een cyberaanval slaagt. Andere oorzaken zijn:

  • Social engineering en phishing
  • Slecht wachtwoordmanagement
  • Systemen die niet gepatched zijn
  • Geen endpoint protectie
  • Firewall- en netwerk security zijn niet op orde

 

Met ‘Cyberhygiëne’ van METRIC-IT bescherm jij jouw organisatie tegen cyberaanvallen

Helaas bestaat er geen oplossing om 100% bestand te zijn tegen cyberaanvallen. Geen enkel systeem of netwerk dat aan het internet gekoppeld is, is veilig. Het is dan ook de kunst om het een cybercrimineel zo moeilijk mogelijk te maken, voordat hij zijn doel bereikt. Hoe?

Door een vorm van basis hygiëne toe te passen; je organisatie zo goed mogelijk beschermen en de risico’s tot een acceptabel niveau brengen. Een soort algemene voorzorgsmaatregelen die als basis voor jouw preventiebeleid dienen. Deze goede basis noemen wij Cyberhygiëne.

 

Cyberhygiëne

Cyberhygiëne van METRIC-IT is een reeks van activiteiten om de veilige omgang met kritieke gegevens en het beveiligen van netwerken te waarborgen. Eigenlijk is het dus een routine van afzonderlijke fundamentele best practices, op het gebied van cybersecurity, die je toepast binnen de organisatie om de kans op een cyberincident te voorkomen óf te verminderen.

Het uitgangspunt is een verdedigingsstrategie op basis van de “80/20 regel”. Met andere woorden, met 20% basis security en slim geïmplementeerde controles kan je 80% van de aanvallen afweren.

 

Waaruit bestaat onze oplossing Cyberhygiëne?

  • Security Awareness
  • Sterke toegangscontrole en wachtwoordmanagement
  • Mailbeveiliging en filtering
  • Patch management
  • Antivirus en anti-malware producten
  • Netwerksegmentatie en Trustboundaries
  • Back-up management
  • Firewall audits

Tijdens een persoonlijk gesprek lichten we de verschillende onderdelen van onze Cyberhygiëne-oplossing graag aan je toe. Onze oplossingen geven kracht aan jouw organisatie. Empower your network.

Download CTA

MEER WETEN
OVER NETWORK
AS A SERVICE?

Download dan onze gratis infosheet.

Erik van de Bunt
Erik van de BuntOperations Manager

MEER WETEN?
NEEM CONTACT MET ONS OP

“Als Operations Manager zet ik mij iedere dag in om de netwerken van onze klanten zo veilig en optimaal mogelijk te laten werken. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op, Ik help je graag!”

Neem contact met ons op