In 4 stappen naar een goed, betrouwbaar én snel wifi-netwerk
Overal connected en flexibel werken
Draadloos internet is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. En onmisbaar op de werkvloer. Je wilt immers zonder problemen óveral kunnen werken. Daarnaast verwachten ook bezoekers dat zij altijd van wifi gebruik kunnen maken.
Er wordt dus steeds meer geëist van het wifi-netwerk. Het moet betrouwbaar, stabiel, snel en niet te vergeten veilig zijn. Zomaar in een aantal hoeken van het pand access points plaatsen? Dat is verleden tijd. Daarmee voldoe je niet meer aan de steeds hoger wordende eisen van medewerkers en bezoekers.
Maar hoe realiseer je dan wél een goed, betrouwbaar en snel wifi-netwerk? In deze blog leggen we het je uit aan de hand van vier stappen.
3 factoren die bepalen of een wifi-netwerk goed is
Een veilig en betrouwbaar wifi-netwerk is dus essentieel voor elke organisatie. Heb je geen goedwerkend wireless netwerk, dan is er ook geen communicatie mogelijk. Voordat we uitleggen welke vier stappen wij doorlopen om een zorgeloos wifi-netwerk te realiseren, vertellen we eerst welke drie (meetbare) factoren hiervoor van belang zijn.
Signaalsterkte
Voor een goede wifi-ervaring hanteren wij over het algemeen een minimale signaalsterkte van -67 dBm. Waarbij dB staat voor decibel en de m voor milliwatt. Dit getal zit altijd onder de nul. En hoe dichter de dBm bij de nul zit, hoe beter het signaal te gebruiken is:
- 0 tot -40 dBm: uitstekend
- -41 tot -67 dBm: goed
- -68 tot -75 dBm: matig
- -75 dBm en lager: slecht
Het juiste aantal access points
Wist je dat teveel access points net zoveel schade kunnen opleveren voor je bereik als te weinig access points? Om de beste dekking te garanderen, voeren wij daarom altijd een wireless site survey uit. Zo zorgen we er voor dat er tenminste één back-up access point aanwezig is die het bereik ‘opvangt’ als er een access point wegvalt. Én dat je device bij beweging door het pand al een tweede access point detecteert, voordat de eerste wegvalt.
Achtergrondruis
Er moet een goede verhouding zijn tussen de signaalsterkte en de ruis op de achtergrond. Wifi van de buren, twee access points op hetzelfde kanaal of de magnetron die aanstaat, zijn allemaal factoren die de signaalsterkte negatief kunnen beïnvloeden. Door hier rekening mee te houden bij het plaatsen van de access points, zorgen we ervoor dat access points ‘hard genoeg praten’ om boven de ruis uit te komen.
“Wireless internet is het hart van jouw bedrijf. Een goed, betrouwbaar én snel wifi-netwerk is daarom van onmisbare waarde.”
Een zorgeloos wifi-netwerk in vier stappen
Nu je weet welke drie factoren van belang zijn om een betrouwbaar, snel en goed wireless netwerk op te zetten, is het tijd om jouw wireless netwerk optimaal te laten functioneren. Dat doen we bij METRIC-IT aan de hand van vier stappen.
Stap 1: Ontwerp
Het opzetten van een betrouwbaar wifi-netwerk is een nauwkeurige taak. Daarom starten we altijd met een inventarisatie. We denken mee en samen bepalen we hoe het optimale wireless netwerk er voor jouw organisatie uitziet. Afhankelijk van deze inventarisatie en hoe je wifi gaat gebruiken, starten we met een wireless site survey. Want met behulp van deze analyse krijgen wij een gedetailleerd inzicht in de huidige omgeving. Hierin kennen we drie verschillende smaken.
Predictive Site Survey
De predictive site survey is een theoretische meting die door software wordt uitgevoerd op basis van bouwtekeningen. De bouwtekeningen worden in de software geladen en deze berekent vervolgens waar er access points moeten komen om optimale dekking te realiseren. Zonder het pand in te hoeven, krijg je al een indicatie waar welk access point moet komen en kan er al een plan gemaakt worden. Deze site survey passen we daarom vaak toe bij nieuwbouw.
Access point on a stick
Bij een bestaand pand, waar je al een goed beeld hebt van de gewenste situatie, doen we vaak een meting op locatie. Hiervoor gebruiken we specialistische apparatuur en software van Ekahau, om zo het ideale wifi-netwerk in kaart te brengen. Met een access point met accu op een statief lopen we door het pand en doen we diverse metingen. Zo weten we precies hoeveel en op welke plekken er access points geplaatst moeten worden voor de optimale dekking.
Nameting
De derde en laatste smaak is de nameting. Deze meting wordt in verschillende situaties gebruikt. Bijvoorbeeld na de implementatie, om te controleren of alles wat vooraf is bedacht ook daadwerkelijk klopt met de werkelijkheid. Maar we gebruiken een nameting ook bij problemen, zoals een langzame wifi, een verbinding die steeds wegvalt bij roaming en het niet kunnen aanmelden. Of na het vervangen van hardware of bij een verbouwing. Met een nameting zien we waar gaten en ruis zitten in de dekking, zodat we vervolgens kunnen analyseren en adviseren wat er moet gebeuren om een ideaal wifi-signaal te realiseren.
Stap 2: Implementatie
Zodra we weten waar welk access point moet hangen, starten we met de implementatie. Hiervoor werken we samen met een eigen installateur die werkt volgens onze hoge kwaliteitseisen. Wij leveren uitsluitend oplossingen van topfabrikanten, zoals Cisco en HPE Aruba, die geschikt zijn voor jouw situatie én voldoen aan alle opgestelde eisen uit het ontwerp. Zo weten we zeker dat alles op de juiste plek hangt én de wifidekking optimaal is. Wij verzorgen de complete implementatie; van bekabeling tot configuratie.
Stap 3: Controle
Zodra het wifi-netwerk operationeel is, voeren wij een nameting uit. Dat vinden wij niet meer dan logisch. Zo kunnen wij bijvoorbeeld de laatste detailinstellingen doorvoeren en je adviseren over het beheer van het netwerk. Hiermee staan alle puntjes op de i.
Stap 4: Beheer
Om ervoor te zorgen dat het wifi-netwerk ook na de implementatie stabiel, betrouwbaar en veilig blijft, moet het netwerk ook beheerd worden. Ontbreekt het aan kennis en mensen om dit binnen de eigen organisatie te beleggen? Dan kunnen wij het beheer ook van jou overnemen. Dit betekent dat we de infrastructuur 24/7 monitoren en zoveel mogelijk preventief beheer uitvoeren. Zo proberen we calamiteiten te allen tijde te voorkomen. Is er onverhoopt toch een calamiteit, moet hardware vervangen worden of heb je gewoon een vraag? Dan staan onze gecertificeerde engineers voor je klaar om je te helpen. Remote of bij jou op locatie.
Wij zorgen ervoor dat jouw wireless omgeving de hoogst mogelijke beschikbaarheid heeft, met zo min mogelijk verstoringen. Wil je hier meer over weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze toegewijde netwerkspecialisten helpen je graag aan een (wifi)netwerk op enterpriseniveau. Veilig, krachtig én schaalbaar.
MEER WETEN
OVER NETWORK
AS A SERVICE?
Download dan onze gratis infosheet.
MEER WETEN?
NEEM CONTACT MET ONS OP
“Als Netwerk Consultant zet ik mij iedere dag in om de netwerken van onze klanten zo veilig en optimaal mogelijk te laten werken. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op, Ik help je graag!”