Eindejaarsinterview: wat brengt 2025 ons op het gebied van networking?
Veranderingen en ontwikkelingen komen zelden uit het niets. Daarom kunnen we nu al een doordacht beeld schetsen van hoe networking er in 2025 uit zal zien. In dit tweede deel van ons eindejaarsinterview kijken Gideon, Thijs en Erik vooruit naar de nabije toekomst.
In de terugblik op 2024 keken jullie ook al deels vooruit, bijvoorbeeld toen de Metric-IT Academy ter sprake kwam. Die helpt engineers om zich proactief te ontwikkelen in de richting waarin de markt zich beweegt. Welke aandachtspunten zien jullie voor 2025?
Thijs: “Automation wordt steeds belangrijker, omdat werkzaamheden sneller en foutloos gedaan moeten worden. Dat is een van de twee belangrijkste onderwerpen voor de toekomst. Het andere is security, een onderwerp dat altijd al een hot topic was en dat in 2025 alleen maar relevanter zal worden, zeker in het licht van de huidige ontwikkelingen in de wereld. Specifiek wordt de zero-trust-omgeving steeds belangrijker. Kort gezegd houdt dit in dat iedereen altijd een gevalideerde identiteit moet hebben om toegang te krijgen tot het netwerk. Dit draag aanzienlijk bij aan het voorkomen van mogelijke inbreuken.”
Erik: “Het zijn tegenwoordig niet alleen de echt grote bedrijven, zoals Unilever, die slachtoffer worden van cyberaanvallen. Ook kleinere bedrijven lopen risico en moeten zich daar goed tegen wapenen.”
Gideon: “Je zult aanvallen nooit honderd procent kunnen voorkomen. Daarom is het essentieel om een plan te hebben waarmee je zo snel mogelijk weer operationeel bent als er iets gebeurt. Veel bedrijven begrijpen dat ze hun data op verschillende locaties moeten bewaren. Minder bekend is echter dat je ook een redundante firewall op een andere locatie nodig hebt. Als de ene uitvalt, kun je met de juiste configuratie direct overschakelen naar de andere. Zo kun je de netwerkbeveiliging en connectiviteit waarborgen.”
Hoe ziet de infrastructuur van de nabije toekomst er waarschijnlijk uit?
Thijs: “Wat we steeds vaker zien, is dat organisaties deels terugkeren naar fysieke oplossingen, in plaats van volledig op de cloud te vertrouwen. Ze blijven vaak gebruikmaken van onlinediensten, maar kiezen er bijvoorbeeld voor om hun opslag lokaal of in een datacenter onder eigen beheer te plaatsen. Dit leidt tot hybride oplossingen, waarbij fysieke en cloudgebaseerde technologieën worden gecombineerd.”
Erik: “Je kunt tegenwoordig veel meer uit je netwerkapparatuur halen. Zo kun je via access points inzicht krijgen in welke ruimtes het drukst zijn. Over een langere periode kun je zelfs voorspellen welke vergaderruimtes waarschijnlijk op welke momenten bezet zullen zijn. Daarnaast biedt IoT de mogelijkheid om bijvoorbeeld automatisch de verlichting uit te schakelen in ongebruikte kamers. Voor dergelijke toepassingen komen nu de eerste aanvragen binnen.”
Thijs: “Wat je ook steeds meer ziet, is Power over Ethernet (PoE). Eerst wilden bedrijven zoveel mogelijk draadloos werken wat betreft internetverbindingen, maar nu keren bekabelde oplossingen deels terug. Met PoE kun je niet alleen data, maar ook stroom leveren aan apparaten zoals telefoons, access points en camera’s via de netwerkkabel. Cisco werkt bijvoorbeeld aan geavanceerde PoE-oplossingen die steeds meer apparaten op de werkplek kunnen voeden, waardoor het aantal stroomaansluitingen verder verminderd kan worden.”
Gideon: “Een andere interessante ontwikkeling, is dat access points steeds vaker gecombineerd worden met IoT-sensoren, bijvoorbeeld voor CO2 of de temperatuur. Dat is handig, want die devices hangen door het hele gebouw. Die sensoren zijn daardoor ook nog eens verbonden met hele netwerk, waardoor je gemakkelijker analyses kunt uitvoeren van de werkomgeving.”
Veel bedrijven zijn zich aan het voorbereiden op de NIS2 (of moeten daar nodig werk van maken). Kan Metric-IT hun helpen?
Erik: “De NIS2-richtlijn is zeker een belangrijk aandachtspunt voor 2025. Vanuit technologisch netwerkperspectief kunnen wij hierbij ondersteunen. Denk daarbij aan oplossingen zoals firewalls en diensten voor disaster recovery. Het is essentieel om ook te investeren in de training van je personeel om bewustzijn en kennis op te bouwen.”
In de IT werken veel zzp’ers. Vanaf 1 januari 2025 is de wet DBA van kracht, om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Er zijn dan strengere regels over of je iemand als freelancer in mag huren, of toch diegene in dienst moet nemen. Heeft dat ook van invloed op de markt? En op Metric-IT?
Erik: “Er heerst momenteel veel onrust in de markt rondom de wet DBA en het inhuren van ZZP’ers. Veel bedrijven zullen minder geneigd zijn om zzp’ers in te huren, om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Dan wordt het aantrekkelijker om met een IT-dienstverlener te werken, zoals Metric-IT natuurlijk. Met onze detacheringsdiensten hebben we vooralsnog geen last van de DAB, aangezien al onze collega’s in vaste dienst zijn. Klanten die kiezen voor detachering kunnen profiteren van de flexibele inzet van onze dedicated engineers.”
Gideon: “Om een voorbeeld te noemen: ik bel nu vanaf een gemeentehuis, waar ik op detacheringsbasis werk.”
Erik: “Als je ons inhuurt, huur je Metric-IT in als organisatie, en niet slechts één persoon. Er is natuurlijk een hoofdverantwoordelijke voor het project, maar er wordt altijd een team rondom die persoon gevormd. Dit maakt je weerbaarder in het geval iemand kort of langdurig afwezig is. Bovendien zorgen onze teams voor intensieve samenwerking. We hebben allemaal onze voelsprieten in de markt, en delen onze ervaring en kennis.”
Gideon: “Als ik bijvoorbeeld een klantproject moet oppakken met een bepaalde technologie die ik zelf minder goed ken, dan vraag ik natuurlijk direct advies aan mijn teamleden. Zo leer je van elkaar.”
Wat zijn eigenlijk Metric-IT’s ambities voor de nabije toekomst?
Erik: “Toekomstbestendigheid is een belangrijk aandachtspunt binnen onze dienstverlening. We kunnen voor een klant prima een netwerk neerzetten dat voldoet aan alle eisen van nu, maar we denken nog liever mee over een oplossing waar je vijf tot zeven jaar verder mee kunt. Je business verandert in de tussentijd namelijk en dan moet het netwerk mee kunnen bewegen. Ons motto is en blijft: Empower Your Network.”
Wil jij ook een netwerk dat klaar is voor 2025 én daarna? Neem dan gerust contact met ons op om te horen wat de mogelijkheden zijn.
MEER WETEN?
NEEM CONTACT MET ONS OP
“We kunnen voor een klant prima een netwerk neerzetten dat voldoet aan alle eisen van nu, maar we denken nog liever mee over een oplossing waar je vijf tot zeven jaar verder mee kunt.”