API’s: een bron aan automation-mogelijkheden voor networking
Als je weleens iets over automatisering hebt gehoord (en wie heeft dat nou niet?), is er een grote kans dat de term ‘API’ is gevallen. Dit is een set van regels en protocollen, die het mogelijk maken dat apps met elkaar communiceren. Daardoor zijn ze onmisbaar zijn voor automatisering. Ook op het gebied van networking kan dat veel voordelen opleveren. API’s stonden dan ook centraal in onze eerste Metric-IT Academy-sessie, waarover we je in deze blog bijpraten.
Eerst even een korte (opfris)uitleg: ‘API’ staat voor ‘Application Programming Interface’. Vrijwel iedere clouddienst heeft zo’n API, om gegevens uit te wisselen met andere services en software. Er is als het ware sprake van een ‘tolk’ tussen twee systemen, waardoor ze zo soepel met elkaar samenwerken. In bepaalde gevallen kan dat zonder een stukje maatwerksoftware; in andere gevallen is dat nodig. API’s kun je óók gebruiken om je netwerk met verschillende apparaten te laten praten, en dan komen we bij Metric-IT’s specialisme uit: networking. Op dit gebied valt er veel meer te doen, om netwerkinfrastructuren toekomstbestendig te maken. Met dat idee in het achterhoofd gaf onze network consultant Nathanael van den Hout een boeiende presentatie over API’s aan zijn collega’s, in het kader van onze Metric-IT Academy. Er is veel praktische informatie uitgewisseld, inclusief huiswerk. Dat heeft duidelijke voordelen voor jou, waarover straks meer.
Wat kun je met de Meraki en de bijhorende API?
Nathanael ging vooral in op Cisco Meraki. Dit is een bekende naam als het gaat om bedrijfsnetwerken. Veel van onze klanten kiezen ervoor. Een belangrijke reden is dat je de netwerkapparatuur kunt beheren via de cloud. Dat heeft op zijn beurt weer veel voordelen, waaronder:
- een flinke tijdsbesparing omdat je al je Meraki-netwerkcomponenten centraal via de cloud kunt beheren;
- hoge opschaalbaarheid, doordat je eenvoudig nieuwe componenten kunt toevoegen en zelfs hele netwerken uitrollen op nieuwe locaties, met de juiste, uniforme instellingen;
- een uitgebreid hardware-portfolio, met niet alleen access points, switches en firewalls, maar ook IP-camera’s.
Ook de API biedt behoorlijk wat mogelijkheden. Om er een paar te noemen:
- je kunt nauwkeurigere – visuele – rapportages maken van je netwerkprestaties, omdat je daarin belangrijke Meraki-informatie kunt meenemen (en rapporteren is natuurlijk de basis van optimaliseren!);
- er is meer ruimte voor maatwerk, omdat je je niet tot de Meraki-templates hoeft te beperken (die voor veel bedrijven trouwens goed werken), dat je vervolgens ook makkelijker over al je locaties en apparaten kunt uitrollen;
- het wordt mogelijk om meerdere netwerkcomponenten tegelijkertijd te herconfigureren (wat normaal één voor één moet);
- je kunt het mooie aanbod aan Meraki-oplossingen makkelijker laten samenwerken met je andere hardware en software, ook wanneer die niet van Cisco zijn.
Postman: onze nieuwe hulp achter de schermen
Een belangrijk onderdeel van Nathanaels presentatie is het werken met Postman. Dit is een programma waarmee je API’s kunt testen, door HTTP-verzoeken te sturen naar een server. Een API (Application Programming Interface) maakt het zoals gezegd mogelijk dat systemen met elkaar communiceren door informatie te versturen en te ontvangen. Met Postman kun je eenvoudig testen hoe een API reageert op verschillende verzoeken, zoals het ophalen van data (dit heet ‘GET’) of het versturen van nieuwe gegevens (‘POST’).
Postman is een laagdrempelige tool waarmee je inzicht krijgt in hoe je API’s het beste kunt gebruiken en debuggen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om een effectieve communicatie tussen systemen op te zetten. Nathanaels huiswerk aan zijn collega’s: ga Postman vooral uitproberen, om zo specifieke data op te halen via de Meraki-API.
Wat betekent onze nieuwe API-kennis voor jou?
Zoals we al kort benoemden in het lijstje met voordelen van de Meraki-API, is er veel meer maatwerk mogelijk op het gebied van networking. Meraki biedt fantastische oplossingen, maar soms willen we nét dat stapje extra zetten om onze klanten optimaal te bedienen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het integreren van jouw netwerk met andere (security)software, zoals SIEM-tools of monitoringoplossingen?
Een andere mogelijkheid: het creëren van maatwerkfunctionaliteiten, waarmee je netwerk zich automatisch aanpast aan specifieke omstandigheden. Denk aan een piekbelasting tijdens grote evenementen, of noodsituaties die een snelle herconfiguratie vereisen. Wij zien in elk geval volop nieuwe kansen om onze networking-services nog verder te verbeteren, om jouw infrastructuur klaar te maken voor de toekomst.
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog, of wil je ontdekken hoe automation met bestaande API’s jouw netwerkbeheer kan verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
MEER WETEN?
NEEM CONTACT MET ONS OP
“Postman maakt het een stuk eenvoudiger om een effectieve communicatie tussen systemen op te zetten.”